A lejohet fetarisht ngrënia e mishit të Iriqit?


Allahun e falënderojmë, paqja dhe bekimi qofshin mbi Muhamedin, sal-lallahu alejhi ve sel-lem.

Iriqi tek dijetarët llogaritet prej kafshëve që kanë gjak që rrjedh dhe sa i përket ngrënies së mishit të tij ka divergjencë te dijetarët mysliman. Disa prej tyre e kanë lejuar dhe disa e kanë ndaluar. Por mendimi më i saktë, edhe pse Allahu e di më së miri, është mendimi që lejon ngrënien e mishit të iriqit, pasi ta therë atë duke u mbështetur në parimin bazë të lejimit dhe se nuk është fëlliqësirë ose gjë e gërditshme.

Allahu, subhanehu ve teala, thotë:

وَقَدْ فَصَّلَ لَكُمْ مَا حَرَّمَ عَلَيْكُمْ [الأنعام:119].

“… e Ai ju sqaroi juve se çka është e ndaluar për ju, …”. (El-Enam: 119).

Kurse iriqi nuk është në mesin e ushqimeve të ndaluara të cilat Allahu na i ka sqaruar në mënyrë detale.

Iriqin si ushqim dhe shëndet e kanë përmendur edhe në librat e vjetër të medicinës siç qëndron në Kanunin e Ibën Sinës, etj.

Të këtij mendimi është edhe shejh Ibën Bazi, shejh Feuzani dhe të tjerë.

 

Bekir Halimi

Pyetje dhe përgjigje

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *