Hadithe të sakta mbi vlerën e Shamit dhe një Ilahije


 

Ebu Hurejre, radijallahu anhu, na tregon se ka dëgjuar Pejgamberin, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, duke thënë:

{اذا وقعت الملاحم بعث الله بعثا من الموالى من دمشق هم أكرم العرب فرسا واجوده سلاحا يؤيد الله بهم الدين}

“Kur të ndodhin betejat e mëdha, Allahu do të dërgon njerëz nga Damasku, të cilët do të jenë kalorësit arab më fisnik dhe me armën më të mirë, me të cilët Allahu do ta ndihmon fenë”. Hakimit thotë: hadithi është sipas kushteve të Imam Buhariut. Shejh Albani thotë: në këtë vlerësim pajtohet edhe Dhehebiu. Sipas shejh Albanit hadithi është hasen. Shiko: “Es-Sahiha”, nr. 2777.

 

Na rrëfen Ebu Derda, radijallahu anhu, se Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, ka thënë:

{إن فسطاط المسلمين ، يوم الملحمة ، بالغوطة إلى جانب مدينة يقال لها : دمشق ، من خير مدائن الشام} 

“Kampi i myslimanëve në Ditën e Betejës së madhe do të jetë në Guta, në cepin e qytetit që quhet Damask, qyteti më i mirë i Shamit”. Hadithin e transmeton Ebu Davudi. Hadithi është sahih, i saktë. Shiko librin “Sahihu Ebi Davud”, nr. 4298.

 

Ebu Hurejre, radijallahu anhu, na rrëfen se Pejgamberi, sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem, ka thënë:

(لن تَبْرَحَ هذه الأمةُ منصورين أينما توجهوا، لا يضرُّهم من خَذَلَهم من النَّاس، حتى يأتي أمر الله، أكثرهم أهلُ الشَّام) صححه الألباني.

“Ky umet çdo herë do të jetë triumfues ku do që shkon. Nuk i bën dëm ai që i tradhton deri sa të vijë vendimi i Allahut. Shumica e tyre do të jenë nga banorët e Shamit”. Shejh Albani e vlerëson si të saktë këtë hadith.

Më posht keni një link të një ilahije nga poezia e dr. Abdurahman Ashmavit, të cilën e këndon Omer Xhuvejbir me vajzën e tij Hedil Xhuvejbir.

Përkthimi i poezisë është i lirë vetëm për të afruar kuptimin.

http://www.safeshare.tv/w/paWqZUWMDB

 

يادمشقَ الشام كوني – – دارَ عزّ لاتهوني

Damask i Shamit bëhu

Vend i krenarisë dhe mos u mposht

انفضي عنك غباراً – – من خضوع وسكونِ 

Largo prej teje pluhurin

E nënshtrimit dhe pasivitetit

أنت للأمجاد رمْزٌ – – مُشرق عَبْرَ القرون 

Ti je simbol i lavdit

Dhe shkëlqimit gjatë shekujve

أنت للتاريخ شمسٌ – – تَتَجلّى للعيون 

Ti je dielli i historisë

Që çdo sy e sheh

حِزْبُكِ الظالمُ يَهوي – – في متاهات الظنون

Pjesa e zullumit është në rënie

Në errësirat e paragjykimeve

غارقٌ في الوهم حتى – – صار يهْذي في جنون

Është zhytur në iluzion

Flet fjalë çmendurie

يادمشقَ الشام هيَّا – – أعلنيها في يقين

Damask i Shamit tani

Publiko qëndrimin me bindje

خابَ مَن أحْرقَ ثوبي – – ورَماني في السجون

Dështon ai që djeg rrobat e mia

E më hodhi në burg

وبَنى حوْلي سياجاً – – من ضلال وفُتُون 

Ai që përreth meje vendoi gjemba

Të devijimit dhe sprovave

يادمشقَ الشام ،هذي – – فُرْصةُ النّصْر المبين

O Damask i Shamit kjo është

Mundësia e fitores së qartë

إنّ جزّارَكِ أمْسى – – في لظَى الحزن الدّفين

Kasapi yt do të ngrys

Në flakën e mërzisë së brendshme

هو في الحُفْرَةِ يبدو – – في انكسار المُسْتَكينِ

Ai në grope do të shihet

I thyer e i paforcë

يَشْرَبُ الوَهْمَ وينسى – – صَيْحَةَ الراوي الأمين

Konsumon iluzionin dhe harron

Britmën e informuesit besnik

لن يضيعَ الدّمُ هَدْراً – – عند ذي العرش المكين

Nuk humb gjaku i derdhur

Tek Pronari i Arshit të madh

بشِّروا القاتلَ بالقَتْ – – لِ ،ولو من بعد حين

Jepi myzhde vrasësit me vrasje

Edhe pse kjo mund të vonon

فارفعي رأسك حتى – – تُبْصِري أصْفى مَعينِ

Ngrite kokën deri sa

Të shohësh burimin më të pastër

وانْهَضي حتى تَصُدّي – – كلَّ همَّازٍ مَهينِ

Çohu deri sa të ballafaqosh

Çdo tallës të poshtër

واحذَري أنْ تَسْتَجيبي – – لهوى ذات القرونِ

Kujdes ti përgjigjesh

Epshit të atij me brinjë

فأنا -والله- أخشى – – من خداع الحَيْزَبُون 

Unë, pasha Allahun, frikohem

Nga mashtrimi i mashtruesve

يادمَشْقَ الشام قومي – – بالهُدَى حتى تَكوني

O Damask i Shamit ngritu

Me udhëzim për të qenë

وارْفَعي صوتَك قولي – – إنّما الإسلامُ ديني

Ngrite zërin edhe thuaj

Islami është feja ime

أبشري ، فالنَّصْرُ يدنو – – منكِ وضّاحَ الجبينِ

Myzhde se triumfi po afrohet

Edhe fundi po qartësohet

 

Bekir Halimi

 

Aktuale

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *