Prej gjërave më të çuditshme


 

Imam Ibën Kajimi, rahimehullah, thotë:

“Prej gjërave më të çuditshme është:

1- Ta njohësh Zotin tënd dhe pastaj të mos e duash Atë, 

2- Ta dëgjosh thirrësin e Tij e pastaj të mos i përgjigjesh atij, 

3- Ta njohësh sasinë e fitimit në bashkëveprimin me Te dhe pastaj të punosh për tjetër kënd, 

4- Ta njohësh sasinë e hidhërimit të Tij e pastaj të veprosh vepra që e sjellin atë, 

5- Ta shijosh dhimbjen e vetmisë në gjynahet karshi Tij e pastaj të mos kërkosh rehatinë në adhurimin e Tij.

6- Ta shijosh shtrydhjen e zemrës kur zhytesh në fjalë tjera të cilat nuk janë të Tijat dhe që nuk flasin për Te dhe pastaj të mos mallëngjehesh në zgjerimin e gjoksit kur përmendet dhe i përgjërohesh Atij.

7- Ta shijosh dënimin kur të varet zemra me tjetër kënd pos Tij dhe pastaj të mos ikë drejt begatisë së drejtimit kah Ai dhe kthimit tek Ai.

8- Edhe ma e çuditshme se kjo është dituria se domosdo ke nevojë për Te dhe se je shumë i nevojshëm për Te e pastaj t’ia kthesh shpinën dhe të merresh me gjëra që të largojnë prej Tij”.

 

من أعجب الأشياء أن تعرفه ثم لا تحبه ، وأن تسمع داعيه ثم تتأخر عن الإجابة ، وأن تعرف قدر الربح في معاملته ثم تعامل غيره ، وأن تعرف قدر غضبه ثم تتعرض له ، وأن تذوق ألم الوحشة في معصيته ثم لاتطلب الأنس بطاعته ، وأن تذوق عصرة القلب عند الخوض في غير حديثه والحديث عنه ، ثم لا تشتاق إلى انشراح الصدر بذكره ومناجاته ، وأن تذوق العذاب عند تعلق القلب بغيره ، ولاتهرب منه إلى نعيم الإقبال عليه والإنابة إليه ، وأعجب من هذا علمك أنك لابد لك منه ، وأنك أحوج شيء إليه وأنت عنه معرض ، وفيما يبعدك عنه راغب.

Përktheu: Bekir Halimi

Artikuj

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *