A ka diskriminim në festat shtetërore


Kështu, në grupin e parë hyjnë gjithsej nëntë festa , të cilat janë festa që festohen në të gjithë botën, si Viti i Ri, 1 Maji, dy festa të besimit ortodoks, dhe 5 të tjera janë nga historia më e re dhe e vjetër e Maqedonisë.

Në grupin e dytë hyjnë nëntë festat fetare, nga të cilat pesë janë të besimit ortodoks, tri të besimit katolikë dhe 1 e besimit islam. Kurse, në grupin e tretë hyjnë nga një festë kombëtare e komuniteteve jo shumicë, ku bëjnë pjesë edhe shqiptarët.

Shikuar nga ky aspekt, mund të thuhet lirisht që, në listën e 11 festave shtetërore, të cilat konsiderohen si ditë jo pune për të gjithë qytetarët e vendit, asnjë festë nuk i takon kombit të dytë më të madh në Maqedoni, pra shqiptarëve. Nga këto 11 festa, shumica e tyre ndërkaq u përkasin festave kombëtare të popullit maqedonas.

Në grupin e këtyre festave hyjnë festat ndërkombëtare, ato fetare, duke përfshirë edhe një të besimit islam, siç është Ramazan Bajrami, por festat nga historia e popullit maqedonas dominojnë, ndërkohë që nuk është përfshirë as një festë kombëtare e shqiptarëve. Kështu, pjesë e kësaj liste janë festa si: 7 Janari, 25 prilli, 24 Maji, 2 Gushti,8 Shtatori, 11 Tetori ,23 Tetori dhe 8 dhjetori, të cilat në pjesën dërmuese lidhen me historinë kombëtare të maqedonasve.

E vetmja festë kombëtare për shqiptarët, ndërkaq është ajo e 22 nëntorit -Ditës së alfabetit,…

Marrë nga portalb.mk

http://www.portalb.mk/CategoryContent/RenderSingleContent/3-Lajme/19312-A-ka-diskriminim-edhe-ne-shenimin-e-festave-ne-Maqedoni-

Aktuale

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *