Respektimi i dijetarëve, të mëdhenjëve dhe njerëzve me vlera


 

Na rrëfen Ebu Mesudi, Ukbe ibën Amër el-Bedriu el-Ensariu, radijallahu anhu, i cili thotë: Pejgamberi sal-lallahu alejhi ve sel-lem, ,a i fshinte supet në namaz dhe thoshte:

“Drejtoni rreshtat dhe mos keni dallime e tu ndahen zemrat. Pas meje le të rradhiten njerëzit e mençur dhe të ditur, pastaj ata që vijojnë, pastaj ata që vijojnë. #Muslimiu #hadithe

Ky hadith na e tregon vlerën e njerëzve të mençur dhe dhënia përparësi atyre.

Mençuria karakteristikë kryesore ka: butësinë dhe mos nxitimin, përdëllesën dhe qetësinë.

Hadithi na mëson që ti mbyllim dyeret që shkaktojnë përçarje, të veprojmë në mbylljen e zënkave dhe kjo të jetë veçori dalluese e karakterit të muslimanit.

Duhet patë parasysh se prej objektivave të sherijatit është pajtimi dhe bashkimi.

Muslimanët duhet të kenë ligje, rregullore dhe statute që e reflektojnë këtë parim dhe të ketë denime morale dhe materiale për atë që i shkel këto rregulla dhe statute.

Bekir Halimi

Artikuj

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *